Fast expert teams avasi yrityslähtöisen työllistämisehdon mahdollisuudet

Osasimme Humapilla aiempien kokemustemme pohjalta odottaa mielenkiintoista kehitys- ja oppimismatkaa, kun valmistelimme tilaajatahon kanssa Fast expert teams -kehitysspurttia (FET) julkisten hankintojen työllistämisehdon soveltamisessa. Haasteeksi oli saada jo toiminnassa oleviin käytäntöihin yritysnäkökulmaa. Miten löytää vielä uutta jo paljon työstettyyn teemaan?

Miksi päätettiin lähteä kokeilemaan Fast expert teams -työskentelyä?

Julkisia hankintoja on kehitetty lainsäädännön pohjalta jo vuosia. Yhteistyötä työllistämisehdon osalta on tehty hyvin tuloksin erityisesti työllisyyspalveluiden asiantuntijoiden kanssa. Sen sijaan yritysten tai laajemmin palveluntarjoajien näkökulmat ovat usein jääneet vähäisiksi. Keskeistä onkin kehittää kokonaisuutta niin, että ne tahot, jotka osallistuvat julkisiin kilpailutuksiin, saisivat äänensä kuuluviin myös työllistämisehdossa.

Fast expert teams -toimintamallia edelsi jo syksyllä käynnistynyt virtuaalinen työpajatyöskentely. Siinä saatiin ongelmakohdat tunnistettua, ja siksi FET-työskentelyssä päästiin pureutumaan suoraan ratkaisujen etsimiseen.

Miten työskentelimme ja miten ratkaisuja etsittiin?

Reilun kuukauden mittaiseen työskentelyyn kutsuttiin erilaisia ihmisiä ympäri Suomen. Vaikka tilaajana olikin Seinäjoen kaupunki, oli alusta alkaen selvää, että ratkaisut, ideat ja uudet käytännöt jaetaan koko Suomeen.

Kick off -tilaisuudessa toimeksiantajat esittelivät haasteen, osallistujat tutustuivat toisiinsa ja jo ensimmäisessä työpajassa itseohjautuvasti joukko erilaisia asiantuntijoita organisoitui kolmeen tiimiin. Joka maanantai kokoonnuttiin yhteen, jaettiin näkemyksiä ja kokemuksia. Fasilitointitiimi teki tiiviisti yhteistyötä tilaajatahon kanssa ja keskittyi siihen, että työskentely digitaalisella Howspace-alustalla on helppoa ja sujuvaa. Erityisen tärkeää on luottamuksen ja läpinäkyvyyden aikaansaaminen heti alusta alkaen. Asiapitoista työskentelyä rikastettiin myös joka viikkoisilla luovuutta tihkuvilla FET-lounailla.

Minkälaisia kokemuksia ja tuloksia syntyi?

Joka viikkoiset yhteiset kokemusten jakamiset antoivat lupauksen odottaa tuloksellista päätöstilaisuutta 9.3.2023. Kukin tiimi esitti kiteytetyt ratkaisunsa.

  • Tiimi 1 toi selkeästi esille mm. sen, että työllistämisehdon toteuttaminen on toisaalta oltava taloudellisesti työnantajille mielekäs, mutta se on myös keino toteuttaa sosiaalista vastuullisuutta, joka näkyisi esimerkiksi sertifikaattina, logoina tai muuna merkkinä.
  • Tiimi 2 työsti valtavaa tietopakettikokonaisuutta, jonka yhtenä osana on yrityslähtöinen työllistämisehto. Vaikka tiedon puute olikin yksi aiemmin tunnistettu haaste, niin tiimin työskentelyn pohjalta voi todeta, että tietoa on, mutta se ei ole ollut helposti saatavilla. Siksi käsikirjan kokoaminen on enemmän kuin tarpeen. Lisäksi on kiinnitettävä huomiota siihen, millä lailla työllistämisehdosta puhutaan, jotta se olisi yrityksille helposti omaksuttavaa.
  • Tiimi 3 otti härkää sarvista, ja osaamisen kohtaanto-ongelman sijasta etsivät innovatiivisesti erilaisia ratkaisuja siihen, miten kohtaanto-ongelma kierretään ja muutetaan kohtaannoiksi, jossa sekä työnhakijan että työn tarjoajien intressit kohtaavat.

Kerrassaan huikeaa.

Keräsimme myös palautetta yhteisestä kehittämismatkasta. Kohokohdiksi nousivat uusiin ihmisiin tutustuminen, kokemus siitä, että tuotettiin jotain tärkeää ja luotiin uusia ideoita. Fast expert toiminta koettiin toimivaksi, vaikka se useimmille osallistujille oli ennalta aivan vieras. Tällaisten tulosten kuunteleminen ja kokeminen yhdessä on ehdottomasti fasilitointityön parhaimpia hetkiä.

Merkityksellinen työ kantaa

Fast expert teamsit työstivät yhteistä haastetta tiiviisti reilun neljän viikon ajan. Kehitystyö ei kuitenkaan lopu tiimien päätöstilaisuuteen vaan jatkaa tilaajatahon kautta kohti käytännön toteutuksia. Se, jos mikä, on merkityksellistä.

 


Aiheesta lisää:

Fast expert teams – Sosiaaliset innovaatiot syntyvät nopeissa moniossaaja-asiantuntijaverkostoissa.

Miten strategiatyö on aidosti osallistavaa?