Jukka Ala-Mutka

Growth Culture Hacker

OSAAMINEN JA VAHVUUDET:

  • Strategiana kasvukulttuuri
  • Jaettu johtajuus ja päätöksenteon kehittäminen
  • Kokeilukulttuuri ja kasvuhakkerointi käytännössä
  • Visuaalinen johtaminen mm. tehokas canvas-kehittäminen Value Proposition Canvas, Business Model Canvas ja Growth Culture Canvas

KUKA?

Olen niin sanottu propelipää, joka intohimoisesti kiinnostuu ratkaisemaan monimutkaisia haasteita ja myös ongelmia. Tämä filosofia on vienyt minua eteenpäin enemmän kuin mikään systemaattinen urasuunnittelu, joten oma tausta on ehkä päällepäin sekalainen sillisalaatti isoja yrityksiä, startupeja, projekteja, yliopistotutkimusta Kanadassa ja opettamista Aalto-yliopistossa, avomeripurjehdusta ja harrastejääkiekkoa. Roolit ovat myös vaihtuneet hallituksen puheenjohtajasta projektipäällikköön ja jopa kirvesmieheen, kun pidin välillä kahden vuoden jakson remontoimalla muutaman hankkimani kiinteistön. Samalla tulossa on myös Rakennusmestarin tutkinto muiden tutkintojen (tekniikan tohtori ja tuotantotalouden DI) lisäksi. Mitä isompi haaste, sitä enemmän minua kiinnostaa auttaa sen ratkaisussa. Onko sinulla isoja haasteita?

MIKSI?

Olen edelleen samalla polulla, jolle lähdin yli 20 vuotta sitten: miksi organisaatiot eivät ole strategisesti ketteriä tai innovatiivisia kaikissa toimintatavoissaan eikä vain tuoteinnovaatioissaan. Oma intohimoni löytyi strategiatyön ja käytännön kokeilujen yhdistämisestä – kasvukultuurista, jossa erilaiset ja pienetkin kokeilut toisaalta haastavat strategiaa jatkuvasti, mutta myös vievät sitä eteenpäin. Kaikki organisaatiot voivat olla ketteriä, kun niin halutaan.

MITEN?

Kasvukulttuuri on laaja aihe, mutta sen ydin on yksinkertainen: nopea toiminta ja siitä oppiminen – nopeasti, edullisesti ja tehokkaasti. Tämä ei tarvitse kuukausien suunnittelua ja linjauksia vaan toimeen tartutaan nopeasti. Voisi olettaa, että tämä johtaa kaaokseen, mutta näin ei tapahdu, koska palaute korjaa oikeaan suuntaan. Kyse on kohtuullisen yksinkertaisista asioista, joiden oppimiseen ei mene vuosia. Kasvukulttuurin ydintä ovat käytännön toiminnan muutos, oppiminen ja opitun jakaminen. Opit kerätään jatkuvasti yhteen ja pidetään kokonaisuus yhdessä. Nyt tähän on olemassa myös käytännössä testatut menetelmät.