METAVERSUMI – Tulevaisuuden suurin mahdollisuus liiketoiminnan kasvattamiselle?

Metaversumi on laaja käsite, jolla viitataan virtuaalimaailmaan, jossa ihmiset ovat vuorovaikutuksessa. Metaversumi on tavallaan internetin seuraava kehitysvaihe. Erilaisten metaversumien luomiseen investoidaan huomattavia summia rahaa ja se tulee luultavasti vaikuttamaan kaikkien organisaatioiden tapaan työskennellä ja olla yhteydessä asiakkaisiinsa.

Monet yritykset ovat ilmoittaneet investoivansa voimakkaasti metaversumiin esim. Meta (entinen Facebook), Microsoft, Google, Nvidia, Apple, Intel, IBM, Nike, Disney. Metaversumimarkkinoiden koon ennustetaan kasvavan jopa 800 miljardiin dollariin vuoteen 2024 mennessä. Monet suuret kansainväliset yritykset ovat jo palkanneet “Chief Metaverse Officer“ -nimisen johtajan, jonka vastuualueena on Metaversumiin liittyvän liiketoiminnan kehittäminen. Näitä firmoja ovat esimerkkisi Disney, Procter & Gamble Amerikassassa, Volkswagen Group Saksassa ja Telefónica Espanjassa.

MITEN YRITYKSET VOIVAT HYÖDYNTÄÄ METAVERSUMIA?

Nykyään Metaversumiksi kutsutaan eri virtuaalimaailmoja ja pelejä. Niihin voi osallistua virtuaalisen todellisuuden tai lisätyn todellisuuden laseilla, kännykällä tai desktop-tietokoneella.

Seuraavassa esimerkkejä siitä miten organisaatiot voivat hyödyntää metaversumiteknologiaa:

 1. Myynti ja tuote-esittelyt:
  B2C myynnissä tullaan käyttämään paljon virtuaalitiloja, jotka mahdollistavat tuotteiden virtuaaliset kokeilut ja tehokkaat tuote-esittelyt. Digitaaliset kaksoset tulevat olemaan suosittuja, koska niiden avulla voidaan luoda digitaalinen kopio reaalimaailman esineestä. Käyttäjät voivat olla digitaalisen kaksosen kanssa vuorovaikutuksessa tavoilla, jotka eivät ole mahdollisia fyysisessä maailmassa. Lisäksi digitaalisen kaksosen avulla voidaan seurata fyysisen esineen tai järjestelmän tilaa ja ennustaa miten se käyttäytyy tulevaisuudessa. Digitaalista kaksosta käytetään jo paljon teollisuudessa, mutta tulevaisuudessa kuluttajat voivat tutustua lähes jokaisen tuotteen digitaaliseen kaksoseen ennen niiden ostamista.
 2. Tapahtumat, konsertit ja viihde:
  Virtuaaliset musiikkikonsertit metaversiossa ovat yhä suositumpia, kun ihmiset etsivät tapoja olla yhteydessä suosikkiartisteihinsa ja -yhtyeisiinsä. Näissä konserteissa fanit voivat olla vuorovaikutuksessa toistensa ja esiintyjien kanssa täysin immersiivisessä ympäristössä. Lisäksi yritykset voivat sponsoroida virtuaalisia musiikkikonsertteja tai palkata suosikkiartisteja esiintymään yritysten virtuaalisissa yksityistilaisuuksissa.
 3. Työkokoukset:
  Metaversumissa pidettävissä liikekokouksissa on monia hyötyjä. Ensinnäkin ne mahdollistavat perinteisiä videoneuvotteluja syvällisemmän ja vuorovaikutteisemman kokemuksen, joten kokoukset ovat kiinnostavampia ja tuottavampia. Lisäksi metaversio voi tarjota realistisemman ja elävämmän kokemuksen, josta voi olla hyötyä suhteiden rakentamisessa ja verkostoitumisessa. Microsoft Mesh on ensimmäinen työkalu, joka mahdollistaa tämän tyyppiset kokoukset metaversumissa, ja jonka avulla käyttäjät voivat olla yhteydessä toisiinsa reaaliaikaisesti sijainnista riippumatta.
 4. Yrityskoulutukset virtuaalisessa työtilassa:
  Virtuaalimaailmat sopivat hyvin tehokkaaseen yrityskoulutukseen. Perinteisessä verkossa tapahtuvassa videopohjaisessa koulutuksessa sitoutumisaste on noin 20 %, kun taas VR-koulutuksen avulla voidaan saavutetaan jopa yli 70 % prosentin sitoutumisaste. Lisäksi virtuaalitodellisuudessa on vähemmän häiriötekijöitä, kuten sosiaalisen median ilmoituksia, jotka haittaavat oppimiskokemusta. Monet suuret firmat kuten Microsoft ja Accenture käyttävät tehokkaasti virtuaalista todellisuutta uusien työntekijöiden koulutukseen.
 5. Pelit:
  Metaversumipelit ovat verkkopelejä, jotka tapahtuvat virtuaalimaailmassa. Tämä maailma voi olla kokonaan keksitty tai perustua todelliseen maailmaan. Kummassakin tapauksessa pelaajat voivat olla vuorovaikutuksessa toistensa ja ympäristön kanssa monin eri tavoin. Näitä pelejä voidaan pelata tietokoneella, virtuaalitodellisuus kuulokkeilla, konsolilla tai mobiililaitteella. Verkkopelien pelaaminen on yksi kiinnostavimmista aktiviteeteista, ja yritykset voivat olla läsnä suurilla pelialustoilla ja myös kehittää omia pelejä. Syyskuussa 2022 amerikkalainen kauppaketju Walmart aloitti toimintansa Robloxissa, jossa käyttäjät voivat tavoittaa huippumusiikin artisteja ja avata eksklusiivista interaktiivista sisältöä. Epävirallisten tilastojen mukaan Walmartilla kävi Robloxissa 3,4 miljoonaa käyttäjää kahden ensimmäisen viikon aikana. Roblox on online-pelialusta ja sillä on yli 20 miljoonaa aktiivista kuukausittaista käyttäjää.
 6. NFT – digitaaliset sertifikaatit:
  NFT on ainutlaatuinen digitaalinen sertifikaatti, joka yleensä tallennetaan lohkoketjuun. NFT:tä ei voi kopioida tai siirtää ilman omistajan lupaa. Tämän vuoksi ne sopivat hyvin digitaalisen taiteen, keräilyesineiden ja muiden ainutlaatuisten esineiden säilyttämiseen. Monet yrtitykset hyödyntävät NFT:tä digitaalisina sertifikaatteina. Minkä tahansa tuotteen sertifiointi voidaan myöntää suoraan lohkoketjun kautta NFT:nä, joka voidaan jäljittää takaisin omistajiin. Täten digitaalinen NFT-sertifikaatti nopeuttaa ja parantaa tuotteiden jälleenmyynti markkinoita. NFT:tä voi myös käyttää kanta-asiakasohjelmissa. Monet suuret yritykset ovat alkaneet julkaista rajoitettuja NFT-erikoiskokoelmia tärkeimmille faneilleen ja kuluttajilleen. Avain tähän on julkaista vain rajoitettu määrä NFT:tä, kuten Clinique, maailmanlaajuinen kosmetiikkabrändi, joka julkaisee vuosittain vain kolme erityistä NFT:tä faneilleen. Nämä NFT:t tarjoavat ainutlaatuisen pääsyn Cliniquen tilaisuuksiin ja niillä on erityinen arvo.

Näiden kuuden edellä mainitun lisäksi Metaversumi tarjoaa paljon muitakin mahdollisuuksia liiketoiminnan kasvattamiseen. Metaversumin käyttöön liittyy myös paljon riskejä. Suurimmat niistä ovat yksityisyyteen ja turvallisuuteen liittyvät riskit ja yritysten on asetettava ne etusijalle kun tekevät Metaversumiin liittyvää strategiaa. Samoin on mahdollista, että jotkut työntekijät menettävät osan työtehostaan viettämällä liikaa aikaa kiehtovissa ja vaikuttavissa virtuaalimaailmoissa.

Varmista edelläkävijyys ja tunnista Metaversumin mahdollisuudet

Tällä hetkellä tärkein tehtävä yritysten johdolle on hankkia asianmukaista koulutusta Metaversumin mahdollisuuksista ja uhista. Tähän sisältyy ymmärrys Metaversumin vaikutuksista yrityksen toimialaan, ja suunnitelman laatiminen siitä, mikä olisi yrityksen ensimmäinen Metaversio-pilottiohjelma. Lisäksi on olennaista perehdyttää kaikki työntekijät siihen, miten Metaversumi tulee muuttamaan liiketoimintaa.

Metaversumin kehityksen myötä syntyy varmasti uusia ammatteja, mikä lisää yritysten kilpailua osaajista. Ilmeisimpiä näistä ovat avatar-suunnittelijat sekä virtuaalisten ympäristöjen ja tapahtumien suunnittelijat. Lisäksi tarvitaan paljon osaajia, jotka tukevat yrityksiä kokousten ja koulutusten aloittamisesta virtuaalisessa ympäristössä.

Kirjoittaja Lasse Rouhiainen toimii Humapin ekosysteemissä työelämän uusien teknologiaratkaisujen ja metaversumin asiantuntijana.