Miten tehdä strategiaa epävarmassa maailmassa?

Nuori unkarilainen luutnantti lähetti armeijan yksikön Alpeille tuttuun maastoon. Pian matkan alussa alkoi sataa lunta eikä lumen tulo ihan heti loppunut. Lunta satoi kaksi päivää. Luutnantti pelkäsi lähettäneensä yksikkönsä kuolemaan jäisille Alpeille, mutta kolmantena päivänä he yllättäen tulivatkin takaisin.

Missä he olivat ja miten matka oli mennyt, vaikka vain päivä sitten he luulivat kuolevansa?

Yksi sotilas kaivoi laukkuaan ja löysi yllättäen kartan. Tämä rauhoitti kaikki. Laitoimme leirin pystyyn, odotimme lumimyrskyn loppumista. Sateen tauottua kartan avulla löysimme takaisin ja olemme nyt täällä. Luutnantti otti tämän merkillisen kartan ja tarkasteli sitä. Hän oli hyvin hämmästynyt, koska kartta ei ollut Alpeilta vaan Pyreneiltä. (Weick, 1995)

Väärä kartta voi johtaa kotiin

Tarinan opetus on se, että mikä voima uskomuksilla on tiimin toiminnassa vaikkakin kartta on väärä. Käytännössä (vääräkin) kartta valoi heihin uskoa ja he jatkoivat matkaansa lumisateen jälkeen. Strategia epävarmuudessa ei ole enää vain innovatiivisten yritysten yksinoikeus vaan epävarmuus koskettaa meitä kaikkia. Epävarmuudessa jopa väärä näkemys on parempi kuin ei näkemystä lainkaan, koska valittu suunta stimuloi oikean suuntaista toimintaa. Oikean suuntainen toiminta tuo lopulta oikean näkemyksen eli näkemystä korjataan jatkuvasti – kehkeytymällä.

Epävarmuudessa on vaikea vain suunnitella ja toteuttaa. Silloin pitää sekä mukautua muuttuvaan että tehdä itse muutosta. Valitettavan usein epävarmuuden lisääntyessä käy niin, että ei tehdä päätöksiä ja päätökset tehdään vain ylimmässä johdossa.

Kuten tarinassa, ylin johto ei ollut Alpeilla. Asiakasrajapinnassa työskentelevät olivat siellä ja heidän tulee tehdä päätöksiä. Kun toimintaympäristö muuttuu nopeasti ja oppiminen vie aikaa, tulee oppimisen olla nopeampaa. Se, mikä aikaisemmin tehtiin 12 kuukaudessa tulee nyt tehdä nopeammin – jopa kolmessa kuukaudessa. On vain lähetettävä yksiköt “Alpeille” vaikka väärä kartta mukanaan.

Kokeilukulttuuri auttaa navigoimaan 

Vision on mahdotonta olla täysin kirkas, kun näköpiirissä on pelkkää sumua sekä edessä että takana. Voimme kuitenkin antaa suunnan ja eräänlaisen pohjantähden, jolla navigoida ja tehdä päätöksiä asiakasrajapinnassa.

Johtaminen epävarmuudessa tuo ainakin kolme isoa muutosta:

  1. Päätöksiä tekevät ne, jotka ovat asiakasrajapinnassa
  2. Oppimisen (strateginen) tulee tapahtua nopeammin murto-osassa aikaisempaan verrattuna
  3. Strategia kehkeytyy yhdessä tekemällä

Johtajana et voi hallita kehittymistä sisältönä, kun organisaatio siirtyy ainakin osittain isoista projekteista pieniin kokeiluihin. Isoja projekteja voi hallita projektien portfoliona, mutta pieniä kokeiluja, niistä oppimista ja oppien jakamista käytännössä ei voi samalla tavalla. Voit “hallita” prosessia eli miten toimitaan ja tulleesta palautteesta kehkeytyy strategia. Oletko valmis tähän?

Johtajan kolme isoa muutosta:

  1. Varmista, että kaikki ovat päätöksentekijöitä*
  2. Löydä uudet vuorovaikutuksen keinot ja kanavat
  3. Päivitä strategiaa jatkuvasti uusien oppien kanssa

*Johtajat eivät tee enää kaikkia päätöksiä vaan johtajien tehtävänä on muuttaa päätöksentekoympäristöä niin, että kaikki voivat tehdä päätöksiä.

Kun epävarmuus koskettaa meitä kaikkia, epävarmuudessa johtaminen on nyt vain johtamista.

Lähde: Weick, K. (1995) Sensemaking in Organizations. Thousand Oaks: Sage Pubication.