Elisan osallistava strategiatyö mobiilialustalla

Tietoliikenne-, ICT- ja online-palveluiden suomalainen markkinajohtaja Elisa ymmärtää digitalisaation vaikutukset työtapoihin, johtamiseen sekä työympäristöön. Oman organisaation ja kumppaneiden kehittämisen tukea löytyy Humapilta sekä digialustasta.

Ennakoimattomat tilanteet saattavat joskus tulla tekemisen tielle. Näin kävi Elisan Piia Säylälle ja Humapin Annika Rannalle, kun lento ei lähtenytkään Helsinki-Vantaan kentältä teknisen vian takia.

Päätepisteessä Joensuussa heitä oli odottamassa satamäärin yrittäjiä, opiskelijoita sekä alueen vaikuttajia. Elisan ja Humapin piti isännöidä yhteinen verkostotapahtuma työelämän taitojen kehittämisestä, mutta nyt vetäjät olivatkin yllättäen jumissa lentokentällä.

Digialusta ratkaisi hankalan tilanteen. Päivän isännöinti hoitui verkossa.

Työskentelemme jatkuvasti virtuaalisesti, joten homma hoitui yllätyksistä huolimatta. Videon ja digialustan yhdistelmä sopi tilanteeseen hyvin, etenkin kun teemana oli tulevaisuuden työtaidot, Elisan henkilöstön kehittämispäällikkö Piia Säylä kertoo.

Digitaalisuudesta vastaus hajautettuun työhön

Päivän aikana Säylä kävi läpi, mitä tulevaisuuden työ käytännössä Elisalla tarkoittaa. Elisa Ideal Work -konsepti on monipaikkaisen ja hajautuneen työskentelyn malli, jota tuetaan fiksulla ja toimivalla työympäristöllä.

Meillä on 22 Elisa Ideal Work -agenttia, jotka kokeilevat ja testaavat, mikä työyhteisössä toimii ja mikä ei. Jaamme kokemuksiamme kuvin, videoin ja kirjallisesti muun muassa Humapin digialustan välityksellä.

Tulevaisuuden työ merkitsee Säylän mukaan myös ajattelua. Sen laatu korostuu automatisaation ja robotiikan myötä: ”Ihminen ei ole yksilö vaan kaksilo. Vuorovaikutamme aina suhteessa toisiimme ja ajattelumme kehittyy yhdessä. Voikin sanoa, että Humapin digialusta on yhteisen ajattelun paikka.”

Elisa Ideal Work linkittyy Elisan arvoihin, jotka myös ovat syntyneet yhteisen ajattelun tuloksena.

Energisoimme muutama vuosi sitten 4 000 elisalaista yhteisen asian äärelle. Prosessi oli yksilötyön ja ryhmäkeskustelujen yhdistelmä. Kävimme digialustalla kolme viikkoa dialogia siitä, mitä asiakkaat arvostavat, mitä itse arvostamme ja millainen työpaikka haluamme olla. Toimimme kolmella kielellä: suomeksi, englanniksi ja viroksi, kertoo Elisan henkilöstöjohtaja Merja Ranta-aho.

Elisa on tehnyt Humapin kanssa yhteistyötä vuodesta 2014 saakka.

Annikalla on valtavasti kokemusta virtuaalisesta vuorovaikutuksesta sekä fasilitoinnista. Ammattitaidon lisäksi arvostan sitä, että yhteistyö on helppoa ja mutkatonta. Onnistumisten edellytyksenä on kumppani, johon voin luottaa, Piia Säylä kertoo.

Humapin kanssa on helppo työskennellä ja yhteistyön syvyys on voitu säätää aina juuri siihen hetkeen sopivaksi. Humapilla ei ole valmista sapluunaa, jota he tuputtavat, vaan kyky kuunnella, mitä olemme tekemässä. Kokonaisuus rakentuu yhteisen asiantuntemuksen pohjalle. Se on harvinainen tapa työskennellä, vahvistaa Merja Ranta-aho.