Koko henkilöstö mukana organisaatiomuutoksessa

Verohallinto elää parhaillaan isoa toiminnallista organisaatiomuutosta. Toimintaympäristön kehittyessä organisaatiossa on uudistettava organisaatiokulttuuria ja sisäisiä toimintamalleja. Yritysverotuksen ylijohtaja Ari Mäkelän mukaan murroksen keskellä on tärkeää huolehtia paitsi verotuksellisen osaamisen kehittämisestä, myös yhteistyön lisäämisestä ja asiakaskokemuksesta.

Haluamme pitää kiinni siitä operatiivisesta toiminnasta, joka jo on kohdillaan, jotta homma toimii hyvin myös tulevaisuudessa. Osaaminen on kuitenkin ydinbisnestämme. Osaamisen kehittäminen on yksi keskeisimmistä asioista, joihin meidän tulee panostaa, jotta voimme onnistua siinä, mikä meille on työssämme kaikkein tärkeintä, Mäkelä sanoo.
Nyt olemme tehneet isoja ponnistuksia sen ympärillä, miten teemme töitä enemmän yhdessä. Moni asiantuntijamme työskentelee samankaltaisten asioiden äärellä, joten nyt haluamme kehittää henkilöstön keskinäistä yhteistyötä.

Ohjaus ja kehittämisyksikön johtaja Maarit Hautala painottaa henkilöstön mukanaoloa organisaatiouudistuksessa. Hänen mukaansa muutokset tulevat Verohallinnossakin todeksi työntekijöiden arjessa, joten muutosta on tehtävä siellä. Henkilöstön pitää olla mukana, jotta sitoutumista voi tapahtua.

Meille on keskeistä, että voimme tarjota asiantuntijoillemme eväitä oman asiantuntijuuden johtamiseen ja saamme eri alojen asiantuntijat toimimaan yhdessä. Kun saamme asiantuntijuutemme yhteiseen käyttöön, voimme tarjota asiakkaillemme parasta mahdollista palvelua.

 

Digitaalinen yhteistyö tuki uuden toimintakulttuurin rakentamista

Verohallinnon yritysverotuksen yksikkö järjesti toimintakulttuurin kehittämisen ja yhdessä tekemisen ympärille koulutusrupeaman, joka muodostui viidestä eri yksikköpäivästä. Tavoitteena oli saada koko henkilöstön ääni kuuluviin keskusteltaessa yhteisesti tärkeistä asioista: Mitä yhteistyön kehittäminen Verohallinnon tulevaisuudessa tarkoittaa.

Meidän täytyy kehittää yhteistä osaamistamme ja asiantuntijuuttamme, jotta voimme toimia porukkana entistä paremmin. Koulutuspäivät lisäsivät läpinäkyvyyttä koko henkilöstömme kesken ja osallistujat vaikuttivat olevan todella tyytyväisiä. Pääsimme aidosti keskustelemaan meille tärkeistä asioista, avaa yritysverotusyksikön resurssijohtaja Riitta Lampela.

Humap onnistui muutoksen tukityössään erinomaisen hyvin. Loimme tavoitteet yhdessä meidän maailmaamme ja ajatuksiimme peilaten. Vetäjät olivat osaavia ja kiinnostuneita meistä ja tekemisestämme, kertoo HR Business partnerina yritysverotusyksikössä työskentelevä Suvi Juola.

Tulos vastasi juuri sitä, mitä tarvitsemme. Toteutusmalli oli hyvä ja tehokas, saimme yhdessä aikaan monia aihioita jatkotyöstettäväksi. Kokonaisuus näkyi henkilöstömme arjessa. Yhteistyö on todellakin lisääntynyt. Jo koulutuksen aikana ihmiset yllättyivät siitä, että kaikki pystyivät osallistumaan ja tekemään yhteistyötä mutkattomasti, Mäkelä lisää.

 

Digitaalinen työskentelyalusta sai niin ikään Verohallinnon kiitokset. Vaikka mukana oli iso joukko asiantuntijoita, kaikki pääsivät käymään yhteistä keskustelua ketterästi jo ennen tapahtumia, niiden aikana ja jälkikäteen.

Yhteistyöalusta oli dynaaminen ja prosessia eteenpäin vievä. Pääsimme näppärästi työskentelemään yhdessä koko henkilöstömme kanssa. Digitaalisuus toi meille lisäarvoa, innosti osallistumaan ja tuki vuorovaikutusta. Ihmiset olivat innostuneita tekemisestämme jo tullessaan mukaan kohtaamisiin ja isotkin tilaisuudet pysyivät hyvin kasassa, kuvailee Juola.

Humapin toimintaote ja työskentelytavat olivat erinomaiset. Konsulteilla oli kyky saada porukkamme aktivoitua yhteiseen tekemiseen. Humapit eivät tarjoilleet meille valmiita vastauksia, vaan osaaminen piili siinä, miten saimme ryhmistä osaamista jakoon yhteisesti. Työskentelimme yhdessä ja lisäksi meillä oli tosi hauskaa. Kaikkien ajatukset tuli esiin ja henkilöstön antama palaute oli erinomaista. Tilaisuuksien avulla saimme vahvistettua yhdessä tekemisen toimintakulttuuria, tiivistää Hautala.