Systeeminen muutos luo kestävämpää [työ]maailmaa

Systeemisessä muutoksessa keskitytään liiketoimintakokonaisuuteen, operatiiviseen tehokkuuteen, kulttuuriin ja yhteistyöhön.

Radikaalit ja odottamattomat muutokset ovat tässä ajanhetkessä arkea: poliittiset päätökset ja nopeat suunnanmuutokset aiheuttavat epävarmuuksia, joita yritysten johto ei voi ennakoida ja samalla turvallisen työympäristön luominen ja vaaliminen ovat tulleet osaksi johtamista. Volatiliteetti, epävarmuus, monimutkaisuus ja epäselvyys (sotilaskäytöstä liiketoimintamaailmaan rantautunut akronyymi, VUCA, Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous) kuvaavat täydellisesti jatkuvasti muuttuvaa maisemaa, jossa navigoimme. Tästä dynaamisessa ympäristöstä eristetty muutoshanke tai pienin askelin tehtävä hienosäätö osoittautuvat usein riittämättömiksi ja/tai todellisuudesta irrallisiksi aiheuttaen organisaatiossa hämmennystä ja epäuskoa. Tässä tilanteessa tarvitsemme systeemistä muutosta todellisen transformaation saavuttamiseksi.

Mitä on systeeminen muutos?

Systeeminen muutos menee pidemmälle kuin yksittäisten projektien muutosjohtaminen tai koulutukset. Se käsittelee perusrakenteita, toimintoja, käytäntöjä ja asenteita, jotka muokkaavat yrityksen suorituskykyä, käyttäytymistä ja muutoskestävyyttä.

Systeeminen muutos koskettaa koko organisaation toimintatavan muuttamista, jolla on vaikutuksia kaikkiin osiin, tuloksiin ja mittareihin. Kuvittele joki – systeeminen muutos ei ole virtauksen säätämistä yhdessä mutkassa tai tukoksen poistamista yhden matalikon kohdalta, vaan koko jokiuoman muokkaamista kohti sujuvampaan ja kestävämpään arkea.

VUCA ja systeemisen muutoksen haaste

Jo VUCA:n luonne itsessään tekee systeemisestä muutoksesta monimutkaisen hankkeen. Miten siis navigoimme näissä maisemissa?

VUCA ja muutoksen haasteet
  • Nopea (Volatile) muutos vaikeuttaa pitkän aikavälin seurausten ennakointia. 
  • Epävarmuus (Uncertain) luo luonnollista vastustusta uusille malleille ja asioille. 
  • Järjestelmien monimutkaiset keskinäisriippuvuudet (Complex) tarkoittavat, että yhden osan muuttaminen voi johtaa odottamattomiin vaikutuksiin muissa osissa. Muutoksen eristys on itsensä huijaamista – kaikki on yhteydessä toisiinsa, vaikka tilanne paperilla ja erilaisilla projektirajauksilla yritetään saada näyttämään suoraviivaiselta.
  • Epäselvyys (Ambiguous) vaikeuttaa selkeiden tavoitteiden määrittelyä ja edistymisen mittaamista.

Tässä on joitakin keskeisiä strategioita:

  • Hyväksy ketteryys: VUCA vaatii joustavaa lähestymistapaa. Ole valmis oppimaan, sopeutumaan ja toistamaan matkan varrella. OKR:t ja muut ketterät menetelmät antavat paljon työkaluja tilanteista selviämiseen, mutta vain jos ne ovat navigaation välineitä, eikä uusia raja-aitoja. 
  • Keskity systeemiajatteluun: Ymmärrä järjestelmä, kulttuuri ja asenteet, joita yrität muuttaa. Ymmärrä, miten ne kytkeytyvät toisiinsa ja seuraa kokonaisvaikutusta ja monitahoisia vaikutuksia.
    • Seuraa projektin etenemisen lisäksi ainakin HR kyselyjen tuloksia, liiketoimintamittareita ja valmiuksia muutokseen
  • Rakenna yhteistyötä: Systeeminen muutos vaatii sitoutumista eri sidosryhmiltä. Edistä avointa viestintää ja yhteistyötä yhteisen vision rakentamiseksi. Valmentava johtaminen antaa avaimia ja työkaluja tunnustella yrityksen yhteistyöilmapiiriä ja reagoida siihen tarvittaessa empaattisesti
  • Kokeilu on avainasemassa: Koska VUCA -maailma vaikeuttaa pitkän aikavälin suunnittelua, hyväksy pienet kokeilut ideoidesi testaamiseksi osaksi arkea. Epäonnistuminen on oppimista ja juurisyiden löytäminen johtaa parhaimmilla jatkuvan parantamisen kierteeseen. Juurisyiden etsiminen ei luonnollisesti tarkoita syyllisten etsimistä vaan organisaatiokehitystä haittaavien rakenteiden uteliasta tutkimista riippumatta siitä, kuka ne rakenteet on alunperin luonut.
  • Kehitä johtamis- ja operaatiojärjestelmää: Johtajat, jotka ymmärtävät systeemistä ajattelua ja systemaattisuuden merkityksen muutoskyvykkyyden kasvattamisessa ja jotka osaavat luoda ja ylläpitää yhteistyökulttuuria ja -käytöstä, ovat ratkaisevan tärkeässä asemassa systemaattisen muutoksen edistämisessä. Humapin johtamisjärjestelmässä organisaatio jaetaan rationaaliseen ja tuntevaan osaan: molempien ymmärtäminen luo kokonaisvaltaisen ymmärryksen parannuskohteista. Ketterästi ohjattuna organisaatiosta tulee tulevaisuuskyvykäs ja mukautuva. – Juuri sitä mitä pitääkin.

Yhteenveto

Systeeminen muutos VUCA-maailmassa voi olla pelottavalta tuntuva tehtävä. Ketteryyden, yhteistyön ja kokeilun avulla voimme kuitenkin navigoida eteenpäin ja luoda oikeudenmukaisemman ja kestävämmän tulevaisuuden. Aloita ymmärtämällä, mistä ette ole valmiita missään nimessä luopumaan ja mistä joustatte. Systeeminen muutos on perustavanlaatuinen muutos rakenteissa, toiminnoissa, kulttuurissa ja asenteissa. Se luo joustavan ja mukautuvan organisaation, joka selviytyy epävarmuudesta. Systeemisessä muutoksessa keskitytään kokonaisuuteen ja yhteistyöhön. 

Lue lisää aiheesta: