Työn tulevaisuus on yhdessä tekemistä
Menestyvät organisaatiot rakentavat kulttuuria, jossa yhteinen ajattelu ja jatkuva oppiminen ovat keskiössä. Haluatteko olla yksi niistä? Humapin 25 vuoden kokemus monipaikkaisesta rajoja ylittävästä yhteistyöstä ja sen tutkimuksesta luo vahvan ja vakuuttavan pohjan sille – miten ihmiskyvykkyys on itse asiassa strategista ydinkyvyykkyyttä tässä ajassa.
Ihmisen ajattelu ja merkitysten ymmärtäminen ei ole vielä digitalisoitavissa. Sen sijaan ihmisten osallisuutta ja tasavertaisuutta tukevalle vuorovaikutukselle, yhteistyölle, tiedon prosessoinnille ja uuden yhteistyökulttuurin uudistumiselle pystytään luomaan aiempaa parempia edellytyksiä digitaalisuutta hyödyntäen. Vahvan yhteistyökulttuurin kehittäminen vaatii vuorovaikutusta, luottamusta ja kykyä hyödyntää digitaalisia työympäristöjä täysin uusilla tavoilla. Humapin kulttuuriopas tiivistää ihmislähtöisen organisaatiokulttuurin kehittämisen ydinnäkökulmat.
1. Radikaali ihmislähtöisyys: Rakenna yhteistyötä dialogissa
Organisaatiokulttuuri syntyy ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, yhteistyösuhteita rakentamalla. Innovaatioita ja uusia toimintatapoja ei synny ilman moninäkökulmaista ajattelua. Kuvittele työn fyysiset, digitaaliset, ja psyko-sosiaaliset tilat työn kulkuna, inspiroivina ajattelun virtoina ja paikkoina, joihin ihmiset haluavat liittyä ajasta ja paikasta riippumatta. Ole utelias havainnoimaan sitä, mitä ihmisten välissä yhteistyösuhteissa tapahtuu, minkälaista käyttäytymistä, vuorovaikutusta ja toimintaa he vahvistavat ja minkälaisia kokemuksia kohtaamisissa heille syntyy. Tähän kaikkeen tarvitaan selkeät jaetut yhteistyön käytänteet ja rakenteet.
2. Yhdessä rohkeammin: Yhteistyön periaatteet ohjaavat tekemisen tapaa
Uudistukset ja innovatiiviset ratkaisut syntyvät, kun ihmiset tekevät rohkeasti yhteistyötä yli perinteisten rajojen. Tällainen yhteiskehittely vaatii luottamusta, läpinäkyvyyttä ja uusia yhteistyön muotoja, erityisesti digitaalisen työn kontekstissa. Organisaatiokulttuuri rakentuu vuorovaikutusta ja yhteistyötä edistävistä tai estävistä raken- teista ja siitä, miten ne ohjaavat meitä toimimaan. Näistä syntyvät toistuvat käytänteet ja käyttäymistavat. Vuorovaikutuksen laatu määrittää systeemin toimivuuden.Tunnistatko sinä mielen lukkoja tai kaavoja omassa työssäsi? Tehdäänkö “vääriä” asioita liiankin oikein tai oikeita asioita, mutta “väärin” tai vanhalla tavalla? Liiketoiminnan kasvu ei synny perinteisin keinoin. Jos teemme kuten ennen, syntyy samaa vanhaa. Vain uudella tavalla tekemällä voi syntyä uutta. Miten puhumme vaikuttaa enemmän toimin- taamme kuin se mistä puhumme. Miten toi- mimme, vaikuttaa millaisia tuloksia saamme aikaan.
3. Suurempi tarkoitus: Ajattele tuottavuus toisin
Tuottavuutta ei kasvateta pelkästään työn määrää lisäämällä, vaan luomalla yhteistyörakenteita, jotka tukevat jatkuvaa oppimista ja osaamisen jakamista. Organisaation tavoitteena on löytää tapoja hyödyntää ekosysteemin kollektiivista viisautta. Tuottavuus ei siis kasva työtä lisäämällä, aikatauluja kiristämällä tai yhteisiä palavereita tehostamalla. Tuottavuus ja suorituskyky syntyy siitä,että pystymme yhdessä oppimaan asioita mahdollisimman helposti, nopeasti ja moninäkökulmaisesti.
Työhön tarvitaan monipuoliset työnteon tilat ja tavat, joiden avulla havaintojen kerääminen, reflek tointi ja uusista kokeiluista yhdessä päättäminen voi tapahtua. Yhteistyö rakentuu arjen kokeiluissa, niiden onnistumisen arvioinnissa ja jatkuvassa kehittämisessä.
4. Egosta ekosysteemiin: Johda uuteen aikaan
Perinteinen, yksilökeskeinen johtaminen väistyy systeemisen johtamisen tieltä. Nykyajan johtajat keskittyvät ihmisten välisen yhteistyön fasilitointiin ja tuovat esiin koko ekosysteemin potentiaalin. Tämä johtamistyyli painottaa läpinäkyvyyttä, yhteisöllisyyttä ja yhdessäohjautuvuutta. Mikään ihmisyhteisö ei ole kone tai syy-seuraussuhteiden kokonaisuus, vaan siellä on monia rinnakkaisia todellisuuksia. Kun asioita katsoo eri suunnista, ne näyttävät erilaisilta. Hierarkisen, asemavaltaisen johtamiskulttuurin aika alkaa olla ohitse. Esihenkilön tehtävä on siirtää huomio yksilöstä koko systeemiin, sen toiminnan havainnointiin ja yhteis- työkäytäntöjen uudistamiseen. Ekosysteemin eksponentiaalinen vaikutus syntyykin horisontaalisesti, ilman hierarkioiden kankeutta.
5. Työn virta: Muotoile yhteistyöympäristöt
Työympäristökäsitys laajenee, kun yhteistyö ja yhdessä käytetty aika nähdään investointina. Fyysisten tilojen lisäksi yhteistyö tapahtuu digitaalisissa ja psykososiaalisissa työympäristöissä. Tärkeämpää on fasilitoida miten työtä tehdään, kuin mitä ollaan sisällöllisesti tekemässä.Tuttuja käytänteitä ei voi siirtää sellaisenaan digitaalisiin kanaviin. Työaikaan, vuorovaikutukseen, yhteistyöhön ja johtamiseen liittyvät käytänteet pitää rakentaa uudelleen, koska yhteistyön sosiaalinen luonne muuttuu. Arvosta hyvää ja toimivaa. Sen kautta ihmisten on helpompi puhua yhteisistä oppimistarpeista. Myönteisen palautteen antamisen määrän tulee olla kuusnikertainen suhteessa korjaavaan palautteeseen. Palautetta kannattaakin käyttää kulttuurin muotoilussa tuhlaillen. Työympäristöjen tulee tukea vuorovaikutusta ja jatkuvaa oppimista – ajasta ja paikasta riippumatta. Kaikki ajatteluympäristöt tarvitsevat osaamista ja uudistettuja ajatteluvirtoja ja yhteistyön rakenteita.
6. Kestävä työelämä: Varmista yhteisöllinen hyvinvointi
Työkyky on jokaisen vastuulla, sillä työnteko tapahtuu yhteistyö- ja riippuvuussuhteissa. Jokainen vaikuttaa ja vaikuttuu työyhteisössä toisten tekemisestä, mikä edellyttää sopimista työkykyä ylläpitävistä käytänteistä.
Hyvinvointi organisaatioissa syntyy psykologisen turvallisuuden kautta. Ihmisillä tulee olla mahdollisuus osallistua, jakaa ajatuksiaan ja oppia virheistä ilman pelkoa. Psykologinen turvallisuus yhdistyy organisaatioissa tutkitusti oppimiseen, parempaan tiedon jakamiseen, kohoavaan suoriutumiseen ja resilienssiin. Jännitteet kuulu- vat luonnollisena osana yhteisöjen arkeen, joita ei pysty edes virtuaa- lisesti kiertämään. Siksi tunneäly nousee tärkeäksi yhteistyötä tukevaksi tekijäksi.
Lataa Humapin kulttuuriopas alta ja tutustu miten luodaan ihmislähtöistä ja tuottavaa yhteistyökulttuuria, jossa oppimiskyky ja ajattelumallit rakentavat vahvan pohjan tuottavuudelle ja hyvinvoinnille. Ollaan yhteyksissä!